Stt Kopa Gris

Tips vid köp av Minigris.

av Per Gyllingberg.


(Denna text kommer från SMGS hemsida, Svenska Minigris Sällskapet- föreningen har legat vilande under 2009. Vid intresse från tillräckligt många minigrisentusiaster kommer föreningen återstartas. Jag har tillstånd att använda texten pga av att SMGS informationssida kommer läggas ner helt under februari 2010. Är du intresserad av att dra igång SMGS igen så kontakta antingen:

Eva Magnusson i Tidaholm.Tel:0502-431 31
Mail:
[email protected] eller mig

Anna Jonasson i Sjöbo. Tel:073-9090011 Mail: [email protected])



I detta ämne kan man nog skriva hur mycket som helst, en hel bok egentligen.
Men vi kommer bara att ta det enkla och smått viktiga ting i detta ämne. På detta sätt slipper ni läsa en hel bok.

Först av allt bör man ha tänk igenom sitt beslut noga, gärna hälsat på någon som redan är ägare till en minigris. Pratat igenom beteende och annat, och haft möjlighet att kunna fråga om problem eller kollat sin allergi (om man nu har någon).

En gris är väldigt speciell. Man skulle kunna säga att det är en blandning av hund och katt, åsna (vad gäller envisheten), snigel vad gäller farten vid promenader osv. Och med lite otur en riktig marodör. En gris bör tämjas och lära sig allt den behöver kunna för att fungera i en familj.


Så.. nu till lite allmänna ting om köpet.

Att hitta en minigris är inte svårt. Det finns massor av uppfödare och andra som bara tar en kull på kul. Så den biten bör inte vara ett problem. Men här kan ett varningens finger höjas. Det finns uppfödare som är mer eller mindre seriösa.

SMGS rekommenderar…
…att din uppfödare har ett sk SE-Nummer (produktions plats nummer). Detta är det lag på. (läs vad som gäller ang. detta i mappen Märkning/ Se-Nummer.)

…att även du skaffar dig ett Se-Nummer. Också lag på detta. Alla innehavare av klövbärande djur ska ha ett sk. Produktions plats nummer (Se-Nummer) Blankett för detta ändamål kan skrivas ut direkt från SMGS hemsida under "Se-Nummer" Att söka Se-Nummer är ännu så länge gratis.

…att du får riktiga köpeavtal på din gris. Detta för att undvika konflikter mellan dig och säljaren vid muntliga avtal. Muntliga avtal är lätta att misstolka.

…att du har möjlighet att besöka din uppfödare, detta för att kunna se på föräldrar djuren och kunna bilda dig en uppfattning om hur din gris kommer se ut som vuxen. Här kan du också se hur föräldrarna ser ut exteriört sett. Har de fula benställningar, långt eller kort tryne, hängig rygg osv.. Detta behöver inte betyda att din gris får samma, men risken är väldigt stor.

… Hörsel är speciellt viktigt vad gäller helvita djur.Helvita djur kan av naturen vara döva. Detta kan också förekomma på t.ex. hund, katt och kanin. Det kan innebära stora problem i kommunikationen mellan dig och din gris.

…att om du bor i lägenhet, kontrollera hos hyresvärd eller kommun om det är tillåtet att ha gris i ditt bostads område. Vissa kommuner har förbud av detta slag.

SMGS rekommenderar inte gris i lägenhet utan uteplats. Detta för att grisens bökbehov kan vara svårt att tillfredställa, om du har flera trappor att gå med grisen.

Det sliter hårt på grisens rygg och ben att gå i trappor. Grisar tycker det är otäckt med halt underlag, och då är det inte säkert att den går så fort som du önskar.

Detta innebär att du kanske får bära den. Inte så kul om den väger 30 kilo, sprattlar och skriker kl. 6 på morgonen innan du ska till jobbet. Du kan ju tänka dig grannarnas reaktioner. Detta är viktigt, och kan orsaka mycket besvär. Många grisar omplaceras pga. liknande problem.



SMGS önskar dig lycka till med din nya vän;
och hoppas på en lång och underbar tid tillsammans.

Per Gyllingberg.